Start Date:
28 apr
Overskrift:

2k studietur til Beograd

Lang tekst:

Steder og ikke steder


I det moderne samfund er det ikke unormalt, at det der engang var steder med personlighed og hvor det var menneskerne der levede omkring stedet der formede det, er blevet til ikke-steder hvor det ikke er meningen, at du skal opholde dig længere end højst nødvendigt, og besøger du samme sted i en anden by vil stedet eller ikke-stedet være en tro kopi. Et ikke-sted er ifølge Marc Augé, den franske antropolog der opfandt begrebet, et sted hvor mennesket forbliver anonymt og ensomt. Som forretningsmand er det muligt at rejse hele verden rundt uden egentlig at se noget af verden. Lufthavne er i dag så internationale at det kan være svært at kende den ene fra den anden. Du kan endda forlade lufthavnen og stadig ende i et ikke-sted hvis du bor på en international hotelkæde kan det være svært at se forskel på den i New York og den i Beijing. Flere og flere steder bliver i dag, på grund af modernitetens accelerationsprocesser til ikke-steder, men hvad har det mon af betydning for mennesket og hvad med Beograd? Dan Ringgaard lektor i nordisk litteratur har lavet en definition på et sted der siger, at et sted er et møde mellem et menneske og et rum, et sted kan altså ikke eksistere uden et menneske har været der med sin viden, sine historier og sit sanseapparat. Hvis der bare er et rum er dette blot en lokation på et kort uden videre betydning.


Et sted bliver altså noget større end bare mennesket, det bliver noget man kan drage inspiration fra der kan ses i den litteratur der opstår omkring stedet og som tilfører stedet kulturel kapital.


I Beograd eksisterer der mange af sådanne steder. Vi gik en dag forbi noget der mest af alt lignede en stor betonklods der med sin ensformige og brutalistiske arkitektur måske for os vesterlændinge repræsenterer alt hvad der gik galt i det gamle Østeuropa. Med store bogstaver stod der foran bygningen Hotel Jugoslavia. I høj grad et sted med mange personlige fortællinger og i høj grad et sted med en plettet historie. Dog har stedet overlevet at blive bombet og er sågar blevet bygget op igen i original stil i stedet for at bygge nyt. Måske fordi stedet i sig selv er vigtigt for mennesket i forhold til at huske dele af en historie der ellers ville blive glemt. Dog kan man også overveje hvorvidt steder og ikke-steder er subjektivt og binder sig til den enkelte person. For en som bare bor på hotellet i en begrænset periode kunne man godt argumentere for, at det var et ikke-sted. Arbejder man derimod på hotellet og har oplevet det hver dag igennem en længere periode er det blevet til et sted mere end et ikke-sted for denne person.


Hotellet ligger i samme del af Beograd som det kommunistisk inspirerede Novi Beograd. For os vesterlændinge ligger der en trist og indelukket stemning over at se de rækker af kønsløse og ensartede betonblokke. Det er tydeligt at se at de er bygget efter at være effektive mere end at være kønne. Træder man ind i midten af en blok, som det så fint hedder, imponeres man ikke. Faldefærdige fællesområder og herreløse hunde der uden formål vandrer rundt og spiser af alt det skrald der flyder på gaden som grise om et trug. Det kan være svært for os at se, hvordan så ensformige bygninger, hvor man ingen relation har til menneskerne der bor der kan blive til et sted. Stedet afhænger dog som tidligere nævnt af subjektet og mens det for os virkede mere som et ikke-sted som vi blot passerede igennem uden egentlig at ænse hvad der foregik omkring os - Er det i høj grad et sted for de mennesker der bor der. Det at de bor i Novi Beograd er med til at styrke deres identitet og hvor de mødes med mennesker med hvem de deler sociale referencer. På samme tid som der eksisterer det brutalistisk inspirerede Novi Beograd som et levn fra en kommunistisk fortid er der en stigende tendens for at rive disse bygninger ned. På samme måde som moderniteten har haft sin effekt på andre europæiske storbyer sker dette nu også i Beograd. Der foregår en transformation fra steder til ikke-steder og byerne kommer på flere punkter til at ligne hinanden. En ærgerlig udvikling i det der går en masse historie tabt fra de steder der fjernes, men for Beograd og Serbiens synspunkt også en nødvendig udvikling for at komme tættere på en fremtid inde i varmen ved EU.


(Jeppe Dehlendorff 2.k)

Galleri:
2k studietur april 2017 til Beograd med Jm og CA (10)
2k studietur april 2017 til Beograd med Jm og CA (11)
2k studietur april 2017 til Beograd med Jm og CA (12)
2k studietur april 2017 til Beograd med Jm og CA (14)
2k studietur april 2017 til Beograd med Jm og CA (15)
2k studietur april 2017 til Beograd med Jm og CA (16)
2k studietur april 2017 til Beograd med Jm og CA (17)
2k studietur april 2017 til Beograd med Jm og CA (24)
2k studietur april 2017 til Beograd med Jm og CA (25)
2k studietur april 2017 til Beograd med Jm og CA (3)
2k studietur april 2017 til Beograd med Jm og CA (4)
2k studietur april 2017 til Beograd med Jm og CA (5)
2k studietur april 2017 til Beograd med Jm og CA (6)
2k studietur april 2017 til Beograd med Jm og CA (7)
2k studietur april 2017 til Beograd med Jm og CA (9)
DSCF5997
DSCF6492
DSCF6499
DSCF6508
menu-icon

Hvis du klikker videre på siden, accepterer du vores brug af cookies. Vil du vide mere om vores cookies, og hvordan du sletter dem, klik her.